lauantai 18. syyskuuta 2010

Konstantinolainen ritarikunta - Maltan ritareiden isoveli?

Harva tutkija oli edes kuullut Konstantinolaisesta ritarikunnasta, joka on yksi monista vaikutusvaltaisista paavillisista ritarikunnista, ennen kuin bloggeri Troy nosti asian esille. Sen perusti 1500-luvulla Angeli Comnenin suku, josta valittiin suurmestarit siihen asti, kunnes valta siirtyi mahtavalle Farnesen suvulle 1699 ja sittemmin Elisabet Farnesen ja Espanjan kuningas Filip V:n pojalle, kuningas Kaarle III:lle. Suurmestari on yhä tänäkin päivänä Bourbonin suvun jäsen. Sukukiistojen takia ritarikunta on kuitenkin jakautunut kolmeen haaraan, joista espanjalais-napolilainen ja ranskalais-napolilainen ovat merkittävimmät.












Näin espanjalais-napolilainen haara kuvailee sivuillaan ritarikunnan pyrkimyksiä:

Pyhän Yrjön Pyhä Sotilaallinen Konstantinolainen ritarikunta on ritarikunta, joka aikojensa alusta on tukenut ristin kunniaan nostamista, uskon edistämistä ja pyhän Rooman kirkon puolustamista, erityisenä perintönään Idän [siis Lähi-idän] palveluksen kautta vääräuskoisia [muslimit] vastaan taisteleminen ja monet paavin myöntämät kunnianosoitukset.


Kyseessä on siis samankaltainen ristiretkihenkinen ritarikunta kuin Maltan ritarit ja Pyhän Haudan ritarikunta. Troy on tehnyt tutkimuksien pohjalta johtopäätöksen, että Konstantinolainen ritarikunta on hierarkiassa Maltan ritarikunnan yläpuolella, eräänlainen isoveli, mitä tukee sekin, että ranskalais-napolilaisen haaran jäsen Matthew Festing nimitettiin pari vuotta sitten Maltan ritareiden suurmestariksi. Ja mm. se, että Maltan ritareiden Britannian osaston johtaja, prinssi Rupert zu Löwenstein on espanjalais-napolilaisen haaran jäsen. Näin kerrotaan Konstantinolaisen ritarikunnan sivuilla:

Vuodesta 1878 lähtien jokainen Malta ritarikunnan prinssi ja suurmestari on ollut korkea-arvoinen Konstantinolaisen ritarikunnan jäsen... Monet Maltan ritarikunnan korkea-arvoisista virkailijoista ympäri maailmaa ovat Konstantinolaisen ritarikunnan jäseniä, ja joillakin virallinen asema Konstantinolaisen ritarikunnan suurmagisteriumissa.




Espanjalais-napolilaisen haaran suurmestari, Calabrian herttua Infante Carlos ja kuningas Juan Carlos.














Ranskalais-napolilaisen haaran suurmestari, Castron herttua prinssi Carlo.













Lisätietoa:

http://realityresearch.wordpress.com/category/constantinian-order-franco-neapolitan/

http://realityresearch.wordpress.com/category/constantinian-order-hispano-neapolitan/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti