torstai 27. tammikuuta 2011

Vatikaanin varallisuus

Tarkkaa arviota Vatikaanin varallisuudesta on mahdoton tehdä, vielä kun otetaan mukaan sen hallussa olevat aarteet ja taideteokset, mutta jotain kuvaa siitä saa seuraavista lainauksista:

Pankkiirien arviot Vatikaanin varallisuudesta liikkuvat 10 ja 15 miljardin dollarin välillä. Tästä varallisuudesta pelkästään Italian osakkeiden arvo nousee aina 1,6 miljardiin, 15 prosenttiin koko Italian markkinoiden osakkeiden arvosta. Vatikaanilla on suuria sijoituksia pankkitoiminnassa, vakuutusyhtiöissä, kemian-, teräs- ja rakennusteollisuudessa ja kiinteistöalalla… Toisin kuin tavalliset osakkeenomistajat, Vatikaani ei maksa lainkaan veroja näistä tuloista, mikä sai vasemmistolaisen L'Espresso-viikkolehden kutsumaan sitä "Italian suurimmaksi veronkiertäjäksi... Yrittäen edelleen laillistaa Vatikaanin veronkierron, kristillisdemokraatit hallituksessa tekivät aloitteen (laki numero 1773)… Mutta ennen kuin se ehdittiin saattaa voimaan, sosialistit lukivat ja torppasivat sen. Tämä sai Vatikaanin raivoihinsa. Sen puhemies vihjasi, että jos ahdistelu ei loppuisi, Pyhä Istuin myisi kaikki Italian osakkeensa. Miljoonien osakkeiden dumppaaminen jo ennestään epävakaille Italian osakemarkkinoille aiheuttaisi talouskriisin ja kaataisi Italian hallituksen. Tämän uhan alla Moron hallitus tulee todennäköisesti antamaan lopullisen hyväksynnän laille numero 1773.
-Time, 26. helmikuuta 1965

Yhtenä maailman suurimmista osakkeenomistajista Vatikaani omistaa arvopapereita yleisten arvioiden mukaan 5,6 miljardin dollarin edestä. Tämä luku on luultavasti alakanttiin, koska Vatikaani on sijoittanut osakekauppoihin ympäri maailmaa ja varovainenkin arvio sen osakesalkusta viittaa siihen, että luku on enemmän kuin 5,6 miljardia dollaria. London Economist arvioi muutama vuosi sitten, että Vatikaani omistaisi (kuten L'Espresso oli aiemmin väittänyt) noin viidestoistaosan kaikista Italian 10 pörssiin listatuista osakkeista; näiden osakkeiden arvo oli The Economist -lehden mukaan 8,8 miljardia dollaria vuonna 1964. Tämän mukaan Vatikaanin Italian-osakkeisiin sijoittaman pääoman arvo olisi 586,6 miljoonan dollarin paikkeilla. Mutta kun otetaan huomioon, että Italian osakemarkkinoiden nykyinen arvo on 11 miljardia dollaria ja se, että Vatikaani omistaa paljon osakkeita epäsuoraan pankkien, luottoyhtiöiden ja vakuutusyhtiöiden kautta, realistisempi arvio Vatikaanin osuudesta Italian osakemarkkinoilla olisi 40 ja 50 prosentin välillä. Tämä asettaisi luvun jonnekin 5 miljardin paikkeille.
-Nino Lo Bello, The Vatican Empire, 1968, s. 135

Näin 1960-luvulla. Tässä otteita Avro Manhattanin kirjasta 1980-luvulta:

YK:n World Magazine on arvioinut pelkästään Vatikaanin kultavarantojen arvoksi useita miljardeja dollareita.


...


Jotain kuvaa katolisen kirkon hallussa olevien kiinteistöjen ja muun omaisuuden arvosta saa yhden New Yorkin katolisen konferenssin jäsenen kommentista, nimittäin että "tämä kirkko jää kakkoseksi vain USA:n hallitukselle vuosittaisessa liikevaihdossa". Toinen lausunto, jonka antoi kansallista katolista kirkkoa edustava pappi, kertoo kenties vielä enemmän. Hän sanoi: "Katolisen kirkon täytyy olla USA:n suurin korporaatio. Meillä on sivukonttori joka paikassa. Meidän sijoituksien ja kiinteistöjen arvo on varmasti suurempi kuin Standard Oilin, ATT:n ja U.S. Steelin  yhteensä. Ja vain USA:n hallituksella on enemmän veronmaksajia kuin meillä maksavia asiakkaita."

...

Katolinen kirkko on suurin talousmahti, varallisuuskeskittymä ja omaisuudenhaltija maan päällä. Sillä on hallussaan enemmän maallisia rikkauksia kuin millään muulla instituutiolla, yhtiöllä, pankilla, trustilla, hallituksella tai valtiolla koko maailmassa. Paavi on siten tämän valtavan omaisuuden näkyvänä hallitsijana 1900-luvun rikkain ihminen. Kukaan ei voi realistisesti arvioida, mikä hänen omaisuutensa arvo on miljardeissa dollareissa.
-Avro Manhattan, The Vatican Billions, 1983



Vielä tuoreempia kommentteja Vatikaanin varallisuudesta ja veronkierrosta:

Jos katolinen kirkko laittaa pienen alttarin johonkin liiketilaansa, elokuvateatteriin, kauppaan, ravintolaan tai hotelliin, se pääsee maksamasta 90% siitä, mitä se on velkaa valtiolle liiketoiminnastaan. Tämä johtuu siitä, että Italian verolait antavat verovapauden kaikelle "ei yksinomaan kaupalliselle", tarkoituksellinen "porsaanreikä" kirkon suosimiseksi.
-La Repubblica, 25. kesäkuuta 2007 (concordatwatch.eu)

Prodin hallitus puuttui viime vuonna verohelpotuksiin sanoen, että vain [katolisen] kirkon toimet, jotka "eivät ole yksinomaan kaupallisia", ovat verovapaita. Mutta sana "yksinomaan" jätti porsaanreiän, joka antaa kiinteistöille, joissa on harjoitetaan vähäistäkin uskonnollista toimintaa, mahdollisuuden hyötyä. Kirkko omistaa 100000 kiinteistöä Italiassa, joista 2000:ta käytetään sairaaloina, klinikoina tai lepokoteina. Pelkästään Roomassa kirkko omistaa 65 lepokotia, 250 koulua, 580 opistoa ja luostaria ja 18 sairaalaa.
-The Times, 31. elokuuta 2007 (concordatwatch.eu)

Jesuiitat luonnollisesti kontrolloivat todellisuudessa paavin nimellisesti hallitsemaa omaisuutta, ja heillä on lisäksi kokonaan oma taloutensa ja varallisuutensa. Der Spiegel arvioi vuonna 1958 veljeskunnan omistamien osakkeiden arvoksi 5 miljardia dollaria.

Jesuiittaveljeskunta sai jalansijaa Amerikan talousmaailmassa ensi kertaa noin 50 vuotta sitten, kun italialainen pankkiiri perusti Bank of Californian [siis Bank of Italyn Kaliforniassa], joka on nykyisellä nimellään "Bank of America" yksi maailman suurimmista pankeista. Giannini oli erittäin osaava pankkiiri, jonka oli kiittäminen jesuiittoja alkupääomastaan, ja hän toimi heidän luottomiehenään tai bulvaaninaan. Tänä päivänä 51 prosenttia Bank of Americasta on veljeskunnan omistuksessa.
-Der Spiegel, 13. elokuuta 1958

http://maallikkoapuri.blogspot.com/2010/12/kansainvalisen-pankkitoiminnan.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti